Mitä vaihdevuodet ovat?

Vaihdevuodet, joka tulee kreikan sanoista "men" ja "pausis", jotka tarkoittavat "kuukausittaista" ja "loppua", tarkoittavat naisen kuukausittaisen kuukautiskierron luonnollista päättymistä, erityisesti kun kuukautiset ovat olleet poissa 12 peräkkäistä kuukautta. Se on normaali elämänvaihe, jonka kaikki naiset käyvät läpi esivaihdevuosien jälkeen, jolloin kuukautiset lakkaavat vähitellen munasarjojen toiminnan vähenemisen vuoksi.

Näennäisen yksinkertaisesta luonteestaan huolimatta vaihdevuodet eivät ole yhden päivän tapahtuma vaan kuukausia tai vuosia kestävä siirtymä. Tähän siirtymävaiheeseen liittyy erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jotka voivat jatkua vuosia kuukautisten loppumisen jälkeen.

Vaikka vaihdevuodet eivät ole sairaus, ne voivat vaikuttaa merkittävästi elämään. Ennaltaehkäisevien toimien toteuttaminen on ratkaisevan tärkeää, sillä oireet voivat johtaa siihen, että 10 prosenttia naisista jättää työpaikkansa, ja joka neljäs harkitsee töiden lopettamista. Jokaisen naisen kokemus on ainutlaatuinen, joten yleispätevää ratkaisua ei ole. Kun pysyt ajan tasalla uusimmista tutkimustuloksista, voit ymmärtää vaihdevuosien haasteita, selviytyä niistä ja hakea niihin käytännön apua.

Menopause

Missä iässä vaihdevuodet alkavat?

Vaihdevuodet alkavat yleensä 45-55-vuotiaana. Viidellä prosentilla naisista vaihdevuodet alkavat 55 ikävuoden jälkeen (myöhäiset vaihdevuodet), ja yhdellä sadasta on aikaiset vaihdevuodet, jotka alkavat ennen 40 ikävuotta.

Aikaisiin vaihdevuosiin luokitellaan tilanne, jolloin kuukautiset loppuvat ennen 45 vuoden ikää, mikä voi johtua useista tekijöistä, kuten syöpähoidoista, kohdunpoistosta, tietyistä autoimmuunisairauksista, infektioista tai luonnollisista syistä.

Vaihdevuosien alkamisen tarkka ennustaminen on haastavaa, mutta tutkimukset osoittavat useita vaikuttavia tekijöitä:

 • Sukuhistoria: sekä varhaiset että myöhäiset vaihdevuodet esiintyvät usein suvussa.
 • Kuukautisten alkaminen: kuukautisten alkaminen nuorena on yhdistetty ennenaikaiseen vaihdevuosiin.
 • Lasten lukumäärä: kolmen lapsen synnyttäminen on yhteydessä myöhempään vaihdevuosiin, kun taas lapsettomuus tai se, ettei ole koskaan tullut raskaaksi, on yhteydessä aikaisempaan vaihdevuosiin.
 • Paino: ylipainoisilla ja lihavilla naisilla on 50 prosenttia suurempi riski myöhäisiin vaihdevuosiin, kun taas alipainoisilla naisilla vaihdevuosien aikaistuminen on todennäköisempää.
 • Tupakointi: lukuisat tutkimukset osoittavat, että tupakoivilla naisilla vaihdevuodet alkavat aikaisemmin kuin tupakoimattomilla.

Tutkimukset viittaavat myös siihen, että afrikkalaisilla, aasialaisilla ja latinalaisamerikkalaisilla naisilla vaihdevuodet alkavat yleensä todennäköisemmin aikaisemmin kuin valkoihoisilla naisilla, jolloin vaihdevuosien siirtymisaika pitenee ja oireet voivat olla vakavampia.

Mistä tiedät, että sinulla on vaihdevuodet?

Vaihdevuodet voi tunnistaa, kun oireet ovat alkaneet ja viimeisistä kuukautisista on kulunut 12 peräkkäistä kuukautta. Tämä 12 kuukauden vaihe ilman kuukautisia vahvistaa siirtymisen vaihdevuosiin. Oireita voivat olla kuumat aallot, yöhikoilu, mielialan muutokset ja muut hormonaalisiin muutoksiin liittyvät oireet.

Jos olet epävarma tai koet epämukavuutta, terveydenhuollon ammattilaisen tapaaminen voi antaa vahvistusta ja ohjeita.

Mitä hormoneille tapahtuu ennen vaihdevuosia ja niiden aikana?

Vaihdevuosien lähestyessä munasarjojen toiminta hidastuu, jolloin hormonien kuten estrogeenin, progesteronin ja testosteronin tuotanto vähenee. Nämä hormonit vaikuttavat lisääntymiskierron lisäksi myös uneen, painoon, energiatasoon, lämmönsäätelyyn, ihoon, pehmytkudoksiin ja mielialaan. Vaihtelevat testosteronitasot voivat vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen.

Jotta ymmärtäisit paremmin hormonejasi tänä aikana, follikkelia stimuloivaa hormonia (FSH) mittaava testi voi antaa tietoa. Vaikka yksittäinen FSH-testi ei välttämättä vahvista lopullisesti vaihdevuosia, jatkuvasti koholla olevat noin 30 lU/L:n tasot sekä kuukautisten puuttuminen 12 kuukauteen viittaavat todennäköisesti vaihdevuosiin.

Mitä ovat vaihdevuosioireet

Vaihdevuosioireet johtuvat suurelta osin estrogeenin määrän vähenemisestä, ja ne vaikuttavat sekä fyysisiin että psyykkisiin näkökohtiin. Esimerkiksi unihäiriöt, jotka ovat yleinen vaiva vaihdevuosien aikana, voivat johtaa vähäiseen energiaan, heikentyneeseen motivaatioon ja mielialan muutoksiin. Toisiinsa liittyvät oireet voivat aiheuttaa monenlaisia haasteita, kuten ahdistusta ja stressiä.

Noin 75 prosenttia naisista kokee vaihdevuosioireita, ja neljäsosalla niistä on vakavia oireita. Koska vaihdevuodet voivat kestää noin 7-15 vuotta, on tärkeää tunnistaa, ymmärtää ja löytää keinoja oireiden lievittämiseksi, sillä jokaisen naisen kokemukset vaihtelevat keston, vaikeusasteen ja erityisten oireiden suhteen.

Tässä ovat 9 yleisintä vaihdevuosioiretta:

 1. Unihäiriöt: stressi, huono mieliala, ahdistus ja masennus voivat häiritä unta, ja niihin liittyy usein yöhikoilua.
 2. Painonnousu: vaihdevuosien hormonaaliset muutokset voivat johtaa keskimäärin noin 2 kg:n painonnousuun ja rasvan kertymiseen, usein keskivartalon ympärille.
 3. Alhainen energia: laskevat hormonitasot aiheuttavat väsymystä ja uupumusta jota univaikeudet, stressi, mielialan vaihtelut ja huono mieliala voimistavat.
 4. Nivelsäryt ja -kivut: vähentyneet estrogeenitasot vaikuttavat luuntiheyteen ja niveliin, mikä johtaa jäykkyyteen, kipuun ja lihassärkyihin.
 5. Yöhikoilu: tämä liittyy lämmönsäätelyongelmiin. Yöhikoilusta ja kuumia aaltoja aiheuttavasta kuumuudesta on keskusteltava yleislääkärin kanssa, jotta voidaan sulkea pois muut kuin vaihdevuosien aiheuttamat syyt.
 6. Aivosumu: muistamattomuus, sekavuus ja tiedon säilyttämisen vaikeus esivaihdevuosien ja vaihdevuosien aikana, mikä vaikuttaa kognitiivisiin toimintoihin.
 7. Stressi ja ahdistus: mielialan vaihtelut, ahdistuneisuus, masennusoireet, viha ja keskittymisvaikeudet ovat yleisiä ja usein fyysisiä oireita haastavampia.
 8. Alhainen mieliala: estrogeenitasojen väheneminen voi johtaa jatkuvaan huonoon oloon ja mielenkiinnon menettämiseen nautinnollisia aktiviteetteja kohtaan, sekä väsymykseen.
 9. Keskittymisvaikeudet: alentuneet hormonitasot voivat hienovaraisesti vaikuttaa keskittymiskykyyn, minkä lisäksi unihäiriöt vaikeuttavat keskittymistä työssä tai kotona.

Menopause symptoms

Yleisimpiin vaihdevuosioireisiin kuuluu usein myös emättimen kuivuutta ja epämukavuutta seksin aikana. Vähentynyt estrogeenitaso vaikuttaa urogenitaalikudoksiin, mikä johtaa urogenitaaliseen atrofiaan emättimen, vulvan, virtsarakon ja virtsaputken ympärillä olevilla alueilla. Tämä artrofia aiheuttaa kudosten ohenemista ja kuivumista, mikä johtaa vulvan tai emättimen kuivuuteen, arkuuteen ja ärsytykseen. Nämä oireet, erityisesti kivulias seksi ja virtsarakkoon liittyvät ongelmat, voivat jatkua, toisin kuin muut vaihdevuosioireet.

Lisäksi alhaisemmat estrogeenipitoisuudet heikentävät libidoa ja vähentävät halua läheisyyteen ja seksiin.

Tunnista tekijät, jotka pahentavat vaihdevuosioireita.

On ratkaisevan tärkeää ymmärtää, mitkä tekijät pahentavat oireita. Yleisimpiä vaihdevuosioireita todennäköisesti voimistavia tekijöitä ovat monilla naisilla muun muassa seuraavat:

 • työstressi;
 • stressaava tapahtuma;
 • alkoholi;
 • sokeri;
 • kofeiini;
 • rasvainen ruoka;
 • kuuma ilmasto;
 • mausteinen ruoka;
 • kylmä ilmasto; ja
 • ruokavaliomuutokset

Kun otetaan huomioon vaihdevuosien moninaiset vaikutukset, eri hoitovaihtoehtojen tutkiminen on välttämätöntä. Kun tutustut käytettävissä oleviin vaihtoehtoihin, voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja saat käytännön työkaluja, joiden avulla voit selviytyä vaihdevuosista sujuvammin.

Miten hallita vaihdevuosioireita

Vaihdevuosien läpikäyminen voi olla jokaiselle naiselle ainutlaatuinen matka, sillä oireet, kesto ja voimakkuus vaihtelevat. Vaikka vaihdevuodet tuovat mukanaan luonnollisia muutoksia hormonitasoissa, se ei tarkoita, että sinun on kestettävä sen oireita ilman helpotusta.

Vaihdevuosioireiden hallintaan kuuluu ymmärrys, itsetuntemus ja tietoinen päätöksenteko. Vaihdevuosioireiden aiheuttamien haasteiden lievittämiseen on erilaisia lähestymistapoja, jotka vaihtelevat elämäntapojen mukauttamisesta ja stressinhallinnasta lääketieteellisten toimenpiteiden tutkimiseen ja henkisen tuen hakemiseen.

Tällä matkalla tiedosta tulee tehokas työkalu, jonka avulla naiset voivat tehdä tietoon perustuvia, yksilöllisiin tarpeisiinsa räätälöityjä valintoja. Seuraavassa on joitakin strategioita ja näkemyksiä siitä, miten vaihdevuosioireita voidaan hallita tehokkaasti, jotta naiset voivat ottaa tämän vaiheen vastaan joustavasti ja hyvinvoivasti.

You're not alone

Lääketieteelliset hoidot

Vaihdevuosien ensisijainen lääkehoito on hormonikorvaushoito, jota pidetään tilastollisesti tehokkaimpana oireiden lievittämisessä terveillä naisilla. Lääkärin määräämä tai apteekista saatavana emätinestrogeenina saatava hormonihoito korvaa estrogeeni- ja progesteronihormonien ehtymistä.

Sitä on eri muodoissa, kuten tabletteina, laastareina, geeleinä, implantteina, voiteina tai pessareina. Riskeistä ja hyödyistä keskusteleminen yleislääkärisi kanssa on ratkaisevan tärkeää sen määrittämiseksi, onko hormonihoito oikea vaihtoehto sinulle, etenkin jos tarvitset vaihdevuosidiagnoosin, harkitset hormonihoitoa, sinulla on haasteita nykyisen hoidon kanssa tai haluat ymmärtää sen turvallisen keston.

Liikunta

Säännöllisellä liikunnalla on ratkaiseva merkitys vaihdevuosioireiden hallinnassa. Se lisää endorfiinitasoja, lievittää ahdistusta ja masennusta, ylläpitää fyysistä kuntoa ja tukee terveellistä painoa.

Liikunta kasvattaa lihasmassaa, suojaa luustoa, parantaa joustavuutta, vähentää sydänsairauksien riskiä, parantaa unta ja saattaa jopa vähentää kuumia aaltoja. Lisäksi se lisää aivojen verenkiertoa, auttaa vähentämään aivosumua, ja sen on osoitettu parantavan itsetuntoa ja elämänlaatua vaihdevuosien jälkeisessä vaiheessa olevilla naisilla.

Ravinto ja elämäntyyli

Ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävä tasapainoinen ruokavaliovaikuttaa merkittävästi energiatasoon ja mielenterveyteen vaihdevuosien aikana. Raskaisuutta aiheuttavien elintarvikkeiden vähentäminen ja proteiinien ja kuitujen lisääminen voivat vaikuttaa merkittävästi yleisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Luonnolliset lisäravinteet

Luonnollisia fytoestrogeeneja sisältävät lisäravinteet, jotka jäljittelevät estrogeenia elimistössä, voivat auttaa tasapainottamaan hormonitasapainoa vaihdevuosien aikana. M-Pause, täysin luonnollinen ja hormoniton lisäravinteemme, tarjoaa lempeää mutta tehokasta tukea, joka on räätälöity juuri sinun ainutlaatuiselle vaihdevuosimatkallesi.

Sekä esi- että vaihdevuosille räätälöity M-Pause hyödyntää humala- ja puna-apilauutteista peräisin olevien fytoestrogeenien voimaa. Nämä kasvipohjaiset yhdisteet tasapainottavat tehokkaasti estrogeenitasoja ja lievittävät tähän elämänvaiheeseen yleisesti liittyviä epämukavuutta.

Huomattavaa on, että tutkimukset ovat vahvistaneet kuumien aaltojen 4*x vähenemisen ja yöhikoilun 2*x vähenemisen vain kuudessa viikossa*, kun M-Pause on otettu osaksi rutiinia.

Myönteisten elämäntapatottumusten luominen

Pienillä päivittäisillä muutoksilla voidaan saavuttaa pysyviä tuloksia vaihdevuosien aikana. Kognitiivisen käyttäytymisterapian harjoitukset, ohjattu mielikuvameditaatio parempaan uneen, lantionpohjan harjoittelu ja syvähengitysharjoitukset stressiin ja ahdistukseen voivat edistää yleistä hyvinvointia.

Harkitse positiivisia asioita

Vaihdevuosien alkaminen herättää monenlaisia tunteita. Kannattaa kuitenkin miettiä mahdollisia etuja, kuten:

 • Ei enää kuukautisia: vapautus huolista odottamattomista kuukautisista lomien tai tärkeiden tapahtumien aikana, ei enää terveyssiteisiin liittyviä kuluja sekä helpotus PMS-oireisiin ja kuukautiskipuihin. Lisäksi voit taas käyttää valkoisia housuja itsevarmasti.
 • Ei enää ehkäisyä: vaihdevuosien jälkeen (yleensä kaksi vuotta viimeisten kuukautisten jälkeen) tai 55 ikävuoden jälkeen voit turvallisesti lopettaa ehkäisyn ilman huolta raskaudesta.
 • Itsetutkiskelun aika: vaihdevuodet ovat tilaisuus arvioida elämää uudelleen ja keskittyä henkilökohtaisiin toiveisiin ja tarpeisiin viisikymppisenä ja sen jälkeen. Oksitosiinin väheneminen, joka usein liittyy hoivaan, voi antaa enemmän aikaa itsestä huolehtimiselle, jota jotkut naiset kuvailevat vapauttavaksi.
 • Terveys ja tottumukset: Vaihdevuodet saavat monet naiset arvioimaan terveystottumuksiaan uudelleen, jolloin liikunta ja ruokavalio sekä elämäntapavalinnat tulevat usein ajankohtaisiksi. Vaihdevuodet lisäävät osteoporoosin ja sydänsairauksien kaltaisten sairauksien riskiä, joten säännöllinen liikunta ja terveellisempi ruokavalio voivat auttaa vähentämään näitä riskejä.
 • Lisääntynyt optimismi: vuosikymmenten elämänkokemuksen myötä nelikymppisillä ja viisikymppisillä naisilla on yleensä enemmän itsevarmuutta ja luottamusta toteuttaa toiveitaan ja kertoa tarpeistaan. Kun vaihdevuosioireet saadaan hallintaan, seuraa usein myös rauhallisuuden tunne ja parempi temperamentti. Tutkimukset osoittavat myös, että optimismilla on taipumus saavuttaa huippunsa viisikymppisten puolivälissä.

*Huom.!: tuotteen vaikutukset voivat vaihdella yksilöiden välillä ja poiketa verkkosivuilla kuvatuista vaikutuksista. Tuotteitamme ei ole tarkoitettu ehkäisemään, hoitamaan tai parantamaan mitään sairauksia tai vakavia sairauksia. Tasapainoisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen on tärkeää.

Tuotteita sinulle