Mitä ovat aikaiset vaihdevuodet?

Esivaihdevuodet eli vaihdevuosien alkaminen ennen tyypillistä 51-52 vuoden ikää voi olla naisille merkittävä ja joskus odottamaton siirtymä, kun se tapahtuu ennen 45 vuoden ikää. Vaikka vaihdevuodet ovat luonnolliset, ne voivat aiheuttaa erityisiä haasteita, kun ne alkavat ennakoitua aikaisemmin. Ne vaikuttavat naisiin sekä fyysisesti että emotionaalisesti tavalla, joka voi tuntua hankalalta ilman oikeaa tietoa ja tukea.

Early menopause

Esivaihdevuosiiin syventyminen

Kun puhumme esivaihdevuosista, tarkoitamme, että naisen kuukautiskierto loppuu 40-45 ikävuoden välillä. Jos tämä tapahtuu ennen 40 vuoden ikää, kyseessä on primaarinen munasarjojen vajaatoiminta (POI). Tila ei ole niin harvinainen kuin voisi luulla, sillä se koskee noin 3,5 prosenttia naisväestöstä. Oli miten oli, on tärkeää huomata, että vaihdevuosiin liittyvät fysiologiset muutokset voivat alkaa useita vuosia ennen kuin kuukautiset loppuvat kokonaan, joten naisten on hyvä olla tarkkana varhaisten merkkien suhteen.

Esivaihdevuosien syiden tutkiminen

Esivaihdevuosien syyt voivat olla monitahoisia. Merkittävässä osassa tapauksista, jopa 90 prosentissa, tarkkaa syytä ei välttämättä pystytä määrittämään. On kuitenkin olemassa selvä geneettinen yhteys; jos äitisi tai siskosi on kokenut ennenaikaiset vaihdevuodet, on todennäköistä, että sinäkin saatat kokea ne. Muita syitä ovat mm:

 • Kirurginen vaihdevuosioire, joka aiheutetaan poistamalla munasarjat tai kohtu. Sen vaikutukset voivat olla voimakkaampia, koska ne ilmenevät äkillisesti eivätkä vähitellen useiden vuosien kuluessa.
 • Syöpähoidot, kuten kemoterapia ja sädehoito, jotka voivat vaikuttaa munasarjojen toimintaan ja aiheuttaa ennenaikaisia vaihdevuosia.
 • Autoimmuunisairaudet, joissa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää virheellisesti itseään vastaan, mikä vaikuttaa lisääntymiselimiin.
 • Etninen tausta, sillä joidenkin tutkimusten mukaan esivaihdevuodet ovat yleisempiä värillisillä naisilla, erityisesti aasialaista syntyperää olevilla naisilla.

Esivaihdevuosioireiden tunnistaminen

Esivaihdevuosien oireet ovat pääosin samoja kuin luonnollisten vaihdevuosien aikana koetut oireet, ja niihin voi kuulua:

 • Unihäiriöt, jotka johtuvat usein yöhikoilusta.
 • Painon nousu, erityisesti keskivartalon ympärillä, mikä on yleinen vaiva.
 • Yleinen väsymyksen tunne, joka voi olla suora seuraus huonosta unen laadusta.
 • Kuumat aallot ja yöhikoilu, jotka ovat äkillisiä ja voimakkaita lämmön tunteita, jotka voivat olla epämiellyttäviä ja häiritseviä.
 • Nivelvaivat, koska estrogeenihormoni, jolla on merkitystä tulehduksen vähentämisessä ja nivelten liikkuvuuden ylläpitämisessä, vähenee.
 • Kognitiiviset vaikeudet, joihin usein viitataan nimellä "aivosumu" ja joihin liittyy monenlaisia oireita unohduksista keskittymisvaikeuksiin.
 • Emotionaaliset vaihtelut, kuten lisääntynyt stressi, ahdistus ja masennuksen tunteet.
 • Seksuaalisen halun väheneminen, joka voi johtua hormonaalisista muutoksista ja vaihdevuosien fyysisistä oireista.
 • Kuukautiskierron muutokset, jotka ovat usein ensimmäinen havaittava merkki vaihdevuosiin siirtymisestä.

Diagnoosi

Jos olet alle 45-vuotias ja sinulla on vaihdevuosioireita, yleislääkärisi voi ehdottaa verikokeita, joilla mitataan follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) pitoisuutta, joka yleensä lisääntyy vaihdevuosien lähestyessä. Arvioimalla FSH-tasosi yleislääkärisi voi määrittää, liittyvätkö oireesi todennäköisesti vaihdevuosiin. Tämä testi toistetaan yleensä neljän tai kuuden viikon kuluttua, ja sen jälkeen voidaan tehdä muita testejä sen määrittämiseksi, liittyvätkö oireesi todennäköisesti vaihdevuosiin.

Voidaanko esivaihdevuosia hoitaa?

Vaikka ennenaikaisia vaihdevuosia ei voi perua, mutta niiden oireita voidaan hallita. Tapauksessa, jolloin haluat laajentaa perhettäsi, saatetaan tarvita erikoislääkärin apua.

Early menopause

Hoitoon kuuluu usein hormonikorvaushoito tai ehkäisypillereiden käyttö hormonien tasapainottamiseksi ja oireiden lievittämiseksi. Näillä hoidoilla pyritään myös vähentämään esivaihdevuosiin liittyvien pitkäaikaisten terveysongelmien, kuten osteoporoosin ja sydän- ja verisuonitautien, riskiä.

Esivaihdevuosien terveysriskit

Esivaihdevuodet ovat muutakin kuin vain kuukautisten loppuminen aikaisemmin. Sillä voi itse asiassa olla merkittäviä vaikutuksia pitkän aikavälin terveyteen:

Osteoporoosi:  tila, jolle on ominaista luiden haurastuminen ja oheneminen, mikä altistaa ne herkemmin murtumille. Estrogeenilla on ratkaiseva rooli luuntiheyden ylläpitämisessä, ja sen määrän väheneminen vaihdevuosien alkuvaiheessa voi lisätä osteoporoosin riskiä. Tästä syystä yleislääkärisi voi lähettää sinut DEXA-kuvaukseen, jossa mitataan luiden lujuus ja arvioidaan murtumariski.

Sydänsairaudet: estrogeeni edistää myös sydän- ja verisuoniterveyttä säätelemällä verenpainetta ja kolesterolitasoja sekä estämällä valtimoiden plakkien kertymistä. Varhaisten vaihdevuosien alkaessa estrogeenin väheneminen voi lisätä sydänsairauksien riskiä.

Hedelmällisyysongelmat: varhaiset vaihdevuodet voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen, mikä aiheuttaa haasteita niille, jotka haluavat tulla raskaaksi. Hedelmällisyysasiantuntijat voivat tarjota ohjausta ja hoitovaihtoehtoja, kuten koeputkihedelmöitystä (IVF). Varastoitujen munasolujen käyttö voi olla varteenotettava vaihtoehto niille, jotka ovat suunnitelleet hedelmöityshoitoa etukäteen.

Rintasyöpäriski: huoli varhaisten vaihdevuosien, hormonikorvaushoidon ja rintasyövän välisestä yhteydestä on varsin yleinen. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että varhaiset vaihdevuodet saattavat liittyä pienempään rintasyöpäriskiin, ja tämä riski voi pienentyä entisestään, jos pidetään yllä terveellistä painoa.

Esivaihdevuosien kanssa eläminen

Esiaihdevuosien psykologisia vaikutuksia ei pidä aliarvioida. Se voi olla erityisen ahdistavaa naisille, joilla ei ole ollut mahdollisuutta hankkia lapsia tai joilla on erilaisia suunnitelmia lisääntymisvuosiensa suhteen. 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että naiset, jotka tulevat vaihdevuosiin ennen 40 ikävuotta, kokevat usein suurempaa masennusta ja stressiä sekä itsetunnon ja yleisen elämäntyytyväisyyden vähenemistä verrattuna niihin, jotka siirtyvät vaihdevuosiin 50-ikävuoden alussa. Näitä emotionaalisia haasteita pahentavat vaihdevuosien yleiset oireet, joihin kuuluvat mielialan vaihtelut, ahdistuneisuus ja stressi, jotka mahdollisesti pahentavat ahdistuksen tunteita.

Kun otetaan huomioon nämä haasteet, asianmukaisen hoidon ja tuen saaminen on ratkaisevan tärkeää. Tukiverkoston luominen, johon kuuluu ystäviä, perheenjäseniä ja terveydenhuollon ammattilaisia, voi auttaa tänä aikana.

Lisäksi muiden naisten kokemuksista vaihdevuosien alkuvaiheessa voi antaa lohtua ja yhteisöllisyyttä. Emotionaalisen tuen lisäksi on tärkeää asettaa itsestään huolehtiminen etusijalle. Tasapainoinen ruokavalio, riittävä uni, säännöllinen liikunta ja tehokkaat stressinhallintatekniikat voivat kaikki edistää mielialan säätelyä ja oireiden hallintaa tänä aikana.

Oireet hallintaan hyvillä elämäntavoilla 

Tiettyjen elintapojen omaksuminen voi auttaa merkittävästi esivaihdevuosiin liittyvien oireiden hallinnassa. Tässä on vain muutamia niistä, jotka voivat auttaa:

Lisää D-vitamiinin saantia: D-vitamiini on välttämätöntä luuston terveydelle, varsinkin kun varhaiset vaihdevuodet lisäävät osteoporoosin riskiä. Tämä vitamiini auttaa kalsiumin imeytymisessä ja tukee luun tervettä lujuutta. Lisäksi tutkimukset viittaavat siihen, että alhaisen D-vitamiinipitoisuuden ja masennuksen ja mielialahäiriöiden lisääntyneen riskin välillä on yhteys.

Säännöllinen liikunta: aerobinen liikunta, kuten kävely, voimaharjoittelu, tanssi, aerobic ja uinti, voi auttaa ylläpitämään luun lujuutta ja lihasten toimintaa, lievittää nivelkipuja ja vähentää murtumien riskiä. Liikunta vähentää myös tehokkaasti stressiä, ahdistusta ja masennusta, ja sillä on olennainen merkitys sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä.

Vaihdevuosiin sopiva ruokavalio ja elämäntapa: tasapainoinen ja ravinteikas ruokavalio voi tukea hormonitasapainoa ja luuston terveyttä. Liikunnan tulisi olla säännöllinen osa elämäntapaa, ja on viisasta vähentää alkoholinkäyttöä ja lopettaa tupakointi. Myös verenpaineen säännöllinen seuranta on suositeltavaa. Näillä toimenpiteillä voidaan lieventää joitakin varhaisiin vaihdevuosiin liittyviä mahdollisia terveysriskejä.

Lisäravinteet: Niille, jotka etsivät luonnollisia apua täydentämään elämäntapaansa ja lääketieteellisiä hoitojaan, M-Pause-valmisteen kaltaiset lisäravinteet tarjoavat hormonittoman vaihtoehdon, joka auttaa hallitsemaan vaihdevuosien oireita. M-Pause on suunniteltu 100-prosenttisesti luonnollisista ainesosista vähentämään vaihdevuosi- ja esivaihdevuosien oireita ja tukemaan naisia heidän matkallaan kohti hyvinvointia!

Ottamalla käyttöön nämä elämäntapatottumukset voit luoda kehollesi tukevan ympäristön, jossa se voi selviytyä esivaihdevuosien aiheuttamista muutoksista, vähentää oireiden vakavuutta ja parantaa yleistä elämänlaatuasi.

Tuotteita sinulle

HORMONITASAPAINO
-55%
Erikoishinta 24,99 € Normaalihinta 54,99 €
Katso tuotetta