Kohonneet glukoosipitoisuudet tasoittavat tietä kohti diabetesta! Korkean verensokerin vaarat - mitä ne ovat ja miten niitä hoidetaan. Nyt on aika toimia!

Tilastot ovat järkyttäviä: maailmanlaajuisesti noin yksi kolmesta ihmisestä kärsii kohonneesta verensokerista, joka tunnetaan myös nimellä esidiabetes, eivätkä he ole tietoisia kaikista mahdollisista vaikutuksista, joita se voi heidän terveyteensä aiheuttaa. 

The scary truth behind high blood sugar

Esidiabetes, sairaus, josta emme tiedä paljoakaan. Mutta meidän pitäisi! 

Prediabetes on sairaus, josta harva tietää ja vielä harvempi on huolissaan, vaikka tutkimusten mukaan sen pitäisi ehdottomasti olla tutkassamme. Mutta jotta ymmärrämme sitä paremmin, ensin on tiedettävä, mitä kehossamme tapahtuu, kun se ei säätele verensokeria normaalisti.

Kun elimistön solut eivät reagoi normaalisti insuliiniin, haima alkaa tuottaa enemmän insuliinia, jotta solut reagoisivat. Pitkällä aikavälillä haiman toiminta vaarantuu, ja verensokeri nousee, mikä luo pohjan diabetekselle - ja muille myöhemmille terveysongelmille. Tätä tilaa, joka jää usein diagnosoimatta, kutsutaan esidiabetekseksi.

Lyhyesti sanottuna esidiabetekselle on ominaista kohonnut verensokeri, joka ylittää normaaliarvot, mutta ei täytä tyypin 2 diabeteksen diagnoosin kriteerejä.

Esidiabetes kätkeytyy usein muiden nimien ja lyhenteiden alle, kuten IGT tai IFG, mikä vaikeuttaa entisestään sitä, että ihmiset saisivat siitä tietoa. Heikentynyt glukoosinsieto (IGT) tarkoittaa kohonneita verensokeriarvoja aterian nauttimisen jälkeen, kun taas heikentynyt paastoglukoosi (IFG) tarkoittaa normaalia korkeampia verensokeriarvoja aamulla ennen ruokailua. Toinen indikaattori on hemoglobiini A1C -arvo, joka on 5,7-6,4 %.

Syy siihen, että tämä tila jää niin monissa tapauksissa diagnosoimatta, on se, että useimmiten ihmiset eivät koe mitään oireita, jotka varoittaisivat heitä siitä, että heidän kehossaan on jotain vialla. Useimmiten lääkäri havaitsee esidiabeteksen vasta rutiinitarkastuksen yhteydessä, sillä se voidaan diagnosoida vain verianalyysin avulla. 

Blood analysis

Verikokeiden lisäksi lääkäri voi etsiä joidenkin muiden erityisten tunnisteiden yhdistelmää määrittääkseen, onko henkilöllä insuliiniresistenssi vai ei. Näitä ovat vyötärönympärys, joka on miehillä yli 102 cm ja naisilla yli 88 cm, verenpaine, joka on yli 130/80, ja tila nimeltä acanthosis nigricans (taivetummuus)eli tummien, paksujen ja usein samettimaisten laikkujen muodostuminen iholle. Tätä värimuutosta esiintyy yleensä kyynärpäissä, polvissa, kaulan kainaloissa ja rystysissä.

Nämä oireet voivat kuitenkin liittyä myös mihin tahansa muuhun ongelmaan tai sairauteen, mikä tekee niistä hyvin epäluotettavia. Siksi on paljon tärkeämpää keskittyä kohonneen verensokerin taustalla oleviin syihin ja asioihin, joita voidaan tehdä sen ehkäisemiseksi. 

Viisi odottamatonta syyllistä esidiabeteksen yleistymisen taustalla

Esidiabetes voi vaikuttaa keneen tahansa, mutta tietyt tekijät voivat lisätä todennäköisyyttä sairastua. Tutkimukset** osoittavat, että esidiabeteksen ja elämäntapavalintojen sekä geneettisen alttiuden välillä on vahva yhteys. Nämä ovat keskeisiä riskitekijöitä, jotka liittyvät esidiabetekseen: 

  1. Kehon paino ja vyötärönympärys: ihmiset, joilla on ylipainoa ja painoindeksi (BMI) yli 25, ovat ehdottomasti alttiimpia sairastumaan esidiabetekseen. Painon lisäksi meidän on kiinnitettävä huomiota myös vyötärönympärykseen. Yli 102 cm:n vyötärönympärys miehillä ja yli 88 cm naisilla on huolestuttava, koska se kertoo suuremmasta määrästä rasvakudosta vatsan ympärillä, mikä tekee soluista vastustuskykyisempiä insuliinille.
  2. Ikä: vaikka esidiabetes voi kehittyä missä iässä tahansa, riski sairastua siihen kasvaa 45 ikävuoden jälkeen.
  3. Ruokavalio: Paljon punaista lihaa, prosessoituja lihavalmisteita ja runsaasti sokeria sisältävien juomien nauttiminen on yhteydessä suurempiin mahdollisuuksiin sairastua esidiabetekseen.
  4. Tupakointi: tämä pahe lisää insuliiniresistenssin riskiä, ja tutkimusten** mukaan se voi myös lisätä vyötärönympäryksen kokoa-
  5. Liikunnan puute: sanotaan, että istumatyö on uusi tupakointi. Se ei ole vain huono asia selälle ja niskalle, vaan liikunnan puute voi myös vaikuttaa osaltaan esidiabeteksen puhkeamiseen..
  6. Perhe- ja sairaushistoria: ihmisillä, joiden lähisukulaiset sairastavat tyypin 2 diabetesta, voi olla suurempi riski sairastua diabetekseen. Samoin tietyt sairaudet, kuten PCOS, uniapnea, raskausdiabetes, korkea verenpaine ja kohonnut kolesteroli, voivat olla yhteydessä suurempaan riskiin sairastua esidiabetekseen.

Kohonneen verensokerin todelliset vaikutukset paljastuvat

Vaikka monet ihmiset eivät huomaa oireita vuosikausiin tai jopa vähättelevät niitä, ja voi kestää vuosia ennen kuin oikea diagnoosi saadaan, korkea verensokeri korreloi suoraan diabeteksen kehittymiseen. Siksi on välttämätöntä, että alamme heti tunnistaa esidiabeteksen vakavana uhkana terveydellemme!

Tutkimusten** mukaan hoitamattomana jopa 70 prosenttia henkilöistä, joilla on esidiabetes, sairastuu lopulta diabetekseen ja muihin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin, munuaisvaurioihin, ihotulehduksiin ja muihin sairauksiin.

Kohonnut glukoosipitoisuus voi olla yhteydessä useiden vakavien sairauksien kehittymiseen, mutta onneksi voimme ryhtyä toimiin niiden ehkäisemiseksi, jos toimimme ajoissa.

Kun jokaisesta päivästä tulee jatkuva taistelu

Diabeteksen kanssa eläminen tarkoittaa päivittäistä verensokeritason tarkistamista, tiukkojen ravitsemusrajoitusten noudattamista ja aktiivisen elämäntavan ylläpitämistä.

Varovaisuus on kuitenkin tarpeen; erittäin rajoittavan ruokavalion noudattaminen ja tiettyjen elintarvikeryhmien täydellinen välttäminen voi heikentää yleistä elämänlaatua ja estää elimistöä saamasta kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

Vaikka diabeteksen fyysisten oireiden hallinta on vaikeaa, on myös syytä huomauttaa, että diabetes voi vaikuttaa suuresti henkiseen ja psyykkiseen hyvinvointiisi.

Monet diabetespotilaat kertovat** tuntevansa turhautuneisuutta ja ylikuormitusta, koska he joutuvat hoitamaan diabetesta, ja tämä jatkuva taistelu sairauden kanssa voi kehittyä myös vakavammiksi psyykkisiksi ongelmiksi.

Lyhyesti sanottuna diabeteksen kanssa eläminen vaikuttaa jokaiseen hetkeen ja jokaiseen osa-alueeseen ihmisen elämässä. Se ei tarkoita vain pillerin ottamista ja sen unohtamista, vaan elämäntapojen täydellistä muuttamista ylösalaisin diabeteksen hallitsemiseksi. Siksi on tärkeää, että ei odoteta, kunnes on liian myöhäistä, vaan reagoidaan silloin, kun on vielä aikaa tehdä asialle jotain ja kääntää asiat toisin.

Kolme ratkaisevaa askelta diabeteksen ehkäisemiseen

Hyvä uutinen on, että esidiabetes voidaan usein ehkäistä tai parantaa merkittävästi yksinkertaisilla elämäntapamuutoksilla. Ottamalla pieniä muutoksia osaksi jokapäiväisiä rutiinejamme voimme tehokkaasti vakauttaa verensokeritasot, parantaa insuliiniherkkyyttä ja vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen

Diabetes monitoring

1. Kaikki lähtee ruokavaliosta

Tarkemmin sanottuna kuiduista. Ensisijainen neuvomme on, että ostoksille kannattaa lähteä yksityiskohtaisen ostoslistan kanssa, joka sisältää paljon kuitupitoisia elintarvikkeita, kuten hedelmiä, vihanneksia ja täysjyväviljaa. Ja vaikka tiedämme, että ne ovat houkuttelevia, on parasta ohittaa jalostettujen elintarvikkeiden ja makeiden juomien täyttämät hyllyt.

2. Nouse ylös ja liiku

Säännöllinen liikunta on erinomainen tapa hallita painoa ja esidiabeteksen hallintaa. Raporttien** mukaan 5-7 %:n painonpudotus kehon kokonaispainosta voi pienentää tyypin 2 diabeteksen etenemisriskiä yli 58 %. Tämä voidaan saavuttaa noudattamalla ensimmäisessä vaiheessa annettuja ruokavaliosuosituksia ja lisäämällä 30 minuuttia sykettä nostavaa liikuntaa. Yksinkertasia tapoja sisällyttää liikuntaa arkeen on: 

  • työmatkapyöräily;
  • lyhyiden matkojen käveleminen autoilun sijaan; 
  • portaiden valitseminen hissin sijaan; ja
  • liikuntaharrastuksen aloittaminen ystävän kanssa. 

3. Kaneli pelastajana

Kaneli on suosittu mauste, jota käytetään kaikkialla maailmassa lisäämään kaikenlaisiin ruokiin makeaa ja pehmeää makua, jossa on vain ripaus mausteisuutta.

Monet ihmiset eivät kuitenkaan tiedä, miten he voivat käyttää sitä hyödykseen auttaakseen hallitsemaan ja tasapainottamaan glukoositasoja täysin luonnollisella tavalla. Kanelin tiedetään vaikuttavan myönteisesti veren glukoositasoihin, sillä se hidastaa glukoosin imeytymistä vereen, mikä auttaa estämään verensokerin nousua aterioiden jälkeen.

Eikä vain sitä! Tutkimus** on osoittanut, että tämän ihmeellisen mausteen pitkäaikainen käyttö voi alentaa paastoverensokeria jopa 25* % ihmisillä, joilla on kohonnut verensokeri.

Ottamalla nämä kolme ennakoivaa askelta kohti terveellisempiä elämäntapoja voit tasoittaa tietä valoisammalle tulevaisuudelle, jossa ei ole esidiabetesta!

Cinnamon

Uusi ja vallankumouksellinen tapa hallita terveyttäsi

Vuosien ajan elämäntapamuutosten toteuttaminen oli ainoa tapa hoitaa esidiabetesta. Ja vaikka ne varmasti toimivat, niillä on yksi huono puoli - ne vievät aikaa! Siirtyminen terveellisempään ruokavalioon, jossa on enemmän kuitupitoisia elintarvikkeita, ja sokerin ja hiilihydraattien karsiminen ruokalistalta on asteittainenprosessi, joka vaatii paljon suunnittelua ja mukautuksia.

Ja mikä tärkeintä, vaikka alkaisit noudattaa kaikkia ehdotuksia juuri nyt, parannus ei näy yhdessä yössä.

Mutta ratkaisu on näköpiirissä. Laajojen testien ja perusteellisten tutkimusten jälkeen tutkijat ovat vihdoin löytäneet keinon hyödyntää kanelin lukuisia hyödyllisiä ominaisuuksia.

Vaikka voisi ajatella, että tämän mausteen sisällyttäminen ruokavalioon on oikea tapa toimia, meillä on huonoja uutisia. Niin paljon kuin pidämmekin kanelista pullassamme, sen sisältämä määrä ei yksinkertaisesti riitä hyödyttämään hyvinvointiamme. Meidän pitäisi itse asiassa syödä 2 teelusikallista kanelia päivässä, jotta voisimme havaita minkäänlaisia myönteisiä muutoksia terveyteemme. Sitä paitsi kuivan kanelijauheen syöminen on hyvin vaarallista, sillä se voi ärsyttää kurkkua ja keuhkoja.

Kanelia sisältävät ravintolisät sisältävät kuitenkin väkeviä määriä kanelia, ja niitä on paljon käytännöllisempi käyttää, koska ne ovat useimmiten helposti nieltävissä kapseleissa.

Tämä läpimurto tutkimuksessa on tasoittanut tietä tutkijoillemme kehittää merkittävä ravintolisä, joka tarjoaa turvallisen, nopean ja taloudellisen ratkaisun, joka sopii kaikille kohonneen verensokerin kanssa kamppaileville.

Yhdessä joidenkin elämäntapamuutosten kanssa tämä tuote auttaa tehokkaasti alentamaan glukoosipitoisuutta veressä, estää sitä kehittymästä vakavammiksi tiloiksi ja parantaa yleisesti hyvinvointia ja elämänlaatua. 

GlucoLux, tuki verensokerin tasapainoittamiseen

GlucoLux on monivaikutteinen kokonaisuus, joka sopii ihmisille, jotka kamppailevat kohonneiden verensokeritasojen kanssa, haluavat vähentää makeisten himoa tai yleisesti ottaen ylläpitää terveitä verensokeritasoja. Omistautunut ravitsemusasiantuntijatiimimme rakensi koostumuksen kanelin ympärille, mutta rikastutti sitä edelleen muilla tieteellisesti perustelluilla ainesosilla, kuten oinaansarviliaanilla, sarviapilalla ja kromilla, jotka toimivat synergiassa kanelin kanssa tuottaakseen parhaita mahdollisia tuloksia verensokerin alentamisessa ja insuliiniherkkyyden parantamisessa.

GlucoLuxin valmistaa Sensilab, joka on johtava eurooppalainen yritys ravintolisien alalla. Kaikki tuotteemme valmistetaan nykyaikaisessa, huipputeknisessä laitoksessa, ja ne valmistetaan eurooppalaisten säännösten ja alan korkeimpien standardien mukaisesti, mistä on osoituksena GMP-laatusertifikaatti.

Esidiabeteksen varhaisen havaitsemisen merkitys ja GlucoLuxin rooli sairauden hallinnassa

Esidiabeteksen tunnistaminen ajoissa on tärkein askel suojautuaksemme uusien terveysongelmien kehittymiseltä. Hyvä uutinen on se, että esidiabetes on hallittavissa oleva ja jopa palautettavissa oleva sairaus, mutta meidän on toimittava ajoissa ja toteutettava joitakin elämäntapamuutoksia, jos haluamme onnistua.

Ruokavalio ja liikunta ovat tämän reseptin perusta, mutta paras lisä, joka takaa nopean onnistumisen, on GlucoLux, tieteeseen perustuva ravintolisä, joka voi alentaa paastoglukoosipitoisuutta veressä jopa 25* %, mikä tekee esidiabeteksen hallitsemisesta paljon helpompaa.

* Huom!: tuotteen vaikutukset voivat vaihdella yksilöiden välillä ja poiketa verkkosivuilla kuvatuista vaikutuksista. Tuotteitamme ei ole tarkoitettu ehkäisemään, hoitamaan tai parantamaan mitään sairauksia tai vakavia sairauksia. Tasapainoisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen on tärkeää.

**Lähteet: 

Safdar, Mahpara & Alam, Khan & Khattak, Muhammad Muzaffar Ali Khan & Mohammad, Siddique. (2004). Effect of Various Doses of Cinnamon on Blood Glucose in Diabetic Individuals. Pakistan Journal of Nutrition. 3. 10.3923/pjn.2004.268.272. 

Tabák AG, Herder C, Rathmann W, Brunner EJ, Kivimäki M. Prediabetes: a high-risk state for diabetes development. Lancet. 2012 Jun 16;379(9833):2279-90. doi: 10.1016/S0140-6736(12)60283-9. Epub 2012 Jun 9. PMID: 22683128; PMCID: PMC3891203. 

Morris RW, Taylor AE, Fluharty ME, Bjørngaard JH, Åsvold BO, Elvestad Gabrielsen M, Campbell A, Marioni R, Kumari M, Korhonen T, Männistö S, Marques-Vidal P, Kaakinen M, Cavadino A, Postmus I, Husemoen LL, Skaaby T, Ahluwalia TV, Treur JL, Willemsen G, Dale C, Wannamethee SG, Lahti J, Palotie A, Räikkönen K, McConnachie A, Padmanabhan S, Wong A, Dalgård C, Paternoster L, Ben-Shlomo Y, Tyrrell J, Horwood J, Fergusson DM, Kennedy MA, Nohr EA, Christiansen L, Kyvik KO, Kuh D, Watt G, Eriksson JG, Whincup PH, Vink JM, Boomsma DI, Davey Smith G, Lawlor D, Linneberg A, Ford I, Jukema JW, Power C, Hyppönen E, Jarvelin MR, Preisig M, Borodulin K, Kaprio J, Kivimaki M, Smith BH, Hayward C, Romundstad PR, Sørensen TI, Munafò MR, Sattar N. Heavier smoking may lead to a relative increase in waist circumference: evidence for a causal relationship from a Mendelian randomisation meta-analysis. The CARTA consortium. BMJ Open. 2015 Aug 11;5(8):e008808. doi: 10.1136/bmjopen-2015-008808. Erratum in: BMJ Open. 2015;5(9):e008808. PMID: 26264275; PMCID: PMC4538266. 

Hostalek U. Global epidemiology of prediabetes - present and future perspectives. Clin Diabetes Endocrinol. 2019 May 9;5:5. doi: 10.1186/s40842-019-0080-0. PMID: 31086677; PMCID: PMC6507173. 

Coleman, R. (2022, September 20). The unseen challenges of living with diabetes. RWK Goodman. https://www.rwkgoodman.com/info-hub/the-unseen-challenges-of-living-with-diabetes/ 

Center for Disease Control and Prevention. (2022, December 27). Why participate. Center for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/diabetes/prevention/why-participate.html