Vaihdevuodet ja kuumat aallot

Kuumat aallot ovat äkillisiä lämpöaaltoja, jotka pyyhkäisevät läpi kehon ja kasvojen ja joihin liittyy usein hikoilua ja sydämentykytystä. Jotkut naiset kokevat niitä satunnaisesti ilman merkittäviä epämukavuuksia, kun taas toiset naiset kokevat niitä usein ja voimakkaasti, mikä voi häiritä heidän untaan, työtään ja yleistä hyvinvointiaan.

Hot flushes in menopause

Kuumien aaltojen taustalla oleva tiede

Kuumat aallot johtuvat pääasiassa hormonaalisista vaihteluista, erityisesti vähentyneestä estrogeenitasosta, joka häiritsee kehon lämpötilan säätelyä. Kuumat aallot voivat alkaa esivaihdevuosien aikana eli vaihdevuosia edeltävässä vaiheessa, jolloin kuukautiset jatkuvat, ja ne voivat jatkua vielä vuosia sen jälkeen.

Ovatko kuumat aallot vakavia?

Yleensä kuumat aallot ovat vaarattomia. Jos niihin kuitenkin liittyy oireita, kuten laihtumista, ripulia tai lihasheikkoutta, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen muiden syiden poissulkemiseksi.

Voiko kuumia aaltoja hallita?

Kuumien aaltojen hallinta riippuu täysin niiden vaikutuksen vakavuudesta jokapäiväiseen elämääsi. Joidenkin naisten mielestä ne ovat suhteellisen lieviä eivätkä vaadi hoitoa, kun taas toisille ne voivat olla häiritsevämpiä. Onneksi voit tehdä muutamia asioita niiden lieventämiseksi.

Elämäntapamuutokset

Tiettyjen elämäntapojen säätäminen voi lievittää kuumia aaltoja merkittävästi. Vaikka voi tuntua haastavalta tasapainottaa terveellisiä elämäntapoja nykyajan kiireen kanssa, pienistäkin muutoksista voi olla huomattavaa hyötyä. Yksinkertaiset muutokset elämäntavoissasi, kuten joogahengitystekniikoiden tai muiden rentoutumisharjoitusten harjoittelu, voivat saada aikaan huomattavia muutoksia.

Vähennä alkoholia

Alkoholi voi vaikuttaa siihen, miten kehosi säätelee lämpötilaa. Kun maksa hajottaa alkoholia, se tuottaa lämpöä, mikä pahentaa kuumia aaltoja. Lisäksi alkoholi laajentaa verisuonia, mikä johtaa kasvojen punastumiseen ja jopa hikoiluun, kun kehosi yrittää päästä eroon myrkyistä.

Juo kofeiinia kohtuudella

Kofeiini on stimulantti, joka voi aiheuttaa hermostuneisuutta, kuumia aaltoja ja sydämentykytystä.

Lopeta tupakointi

Savukkeiden sisältämä nikotiini saa kehosi vapauttamaan kemikaaleja, jotka nostavat sydämen sykettä ja kehon lämpötilaa ja aiheuttavat kuumia aaltoja.

Opi hallitsemaan stressiä ja ahdistusta

Stressi ja ahdistus voivat aktivoida hermoston "taistele tai pakene" -reaktion, mikä aiheuttaa kuumia aaltoja ja hikoilua. Kognitiivinen käyttäytymisterapia on osoittautunut tehokkaaksi lähestymistavaksi vaihdevuosioireiden, myös kuumien aaltojen, hallintaan.

Keskustele lääkärisi kanssa

Keskustele yleislääkärisi kanssa kaikista käyttämistäsi lääkkeistä tai sairauksista, sillä jotkin niistä voivat pahentaa kuumien aaltojen oireita. Yleislääkärisi voi neuvoa sinua näiden vaikutusten hallinnassa.

Pysy viileänä

Ympäristön muokkaaminen voi auttaa hallitsemaan kuumia aaltoja. Valitse kevyempiä, kerroksittaisia vaatteita, jotka voi helposti riisua. Vaihda kevyempiin vuodevaatemateriaaleihin ja viilentäviin tyynyihin ylikuumenemisen estämiseksi ja pidä asuintilasi viileänä säätämällä pattereita, tai käyttämällä tarvittaessa tuuletinta.

Hot flashes

Hormonaaliset hoitovaihtoehdot

Erittäin tehokas vaihtoehto vaihdevuosien kuumien aaltojen hoitoon on hormonikorvaushoito (HRT), jota saat yleislääkäriltäsi. Kuumat aallot johtuvat ensisijaisesti hormonitasojen, erityisesti estrogeenin, vähenemisestä, ja HRT-hoito pyrkii täydentämään näitä hormoneja. Lisäksi HRT tarjoaa myös muita terveyshyötyjä, kuten osteoporoosin ja sydän- ja verisuonitautien riskin pienentämisen, etenkin jos se aloitetaan kymmenen vuoden kuluessa vaihdevuosien alkamisesta.

Muut kuin hormonaaliset vaihtoehdot

HRT-hoito ei ole mikään yleispätevä ratkaisu, ja on tärkeää huomata, että se on vain yksi monista käytettävissä olevista hoitovaihtoehdoista. Niille, jotka eivät ehkä ole sopivia ehdokkaita HRT-hoitoon, on olemassa vaihtoehtoisia lääkkeitä, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi kuumien aaltojen kaltaisten oireiden hallinnassa. Nämä lääkkeet vaativat kuitenkin huolellista harkintaa ja keskustelua yleislääkärin kanssa mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi.

Klonidiini

Tämä lääkitys, jota käytetään ensisijaisesti korkean verenpaineen hoitoon, on ainoa Britanniassa hyväksytty ei-hormonaalinen hoito kuumia aaltoja vastaan. Se on erinomainen vaihtoehto, kun HRT-lääkitystä ei pidetä turvallisena. Se ei kuitenkaan välttämättä sovellu tiettyjä lääkkeitä käyttäville henkilöille tai henkilöille, joilla on alhainen verenpaine. Suurempina annoksina klonidiini voi häiritä unta, mikä on tekijä, joka yleislääkärisi on otettava huomioon ennen lääkkeen määräämistä.

Gabapentiini

Gabapentiinia käytetään yleensä epilepsian tai kroonisen hermokivun hallintaan, mutta sen tiedetään myös lievittävän kuumia aaltoja. Valitettavasti suuremmat annokset voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten uneliaisuutta, suun kuivumista ja painonnousua.

Masennuslääkkeet

Tiettyjä masennuslääkkeitä, erityisesti selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä (SSRI-lääkkeet) ja selektiivisiä noradrenaliinin takaisinoton estäjiä (SNRI-lääkkeet), voidaan määrätä vaihtoehtona kuumien aaltojen hoitoon, kun HRT:n käyttö ei ole turvallista. On tärkeää neuvotella tästä vaihtoehdosta lääkärin kanssa, sillä näitä lääkkeitä ei ole hyväksytty kuumien aaltojen hoitoon, ja ne voivat myös aiheuttaa suurina annoksina haittavaikutuksia, joista osa jäljittelee vaihdevuosioireita, kuten libidon heikkenemistä, pahoinvointia ja suun kuivumista.

M-Pause Sensilabilta

Näiden strategioiden lisäksi kannattaa kokeilla M-Pausea, joka on Sensilabin kehittämä 100-prosenttisesti luonnollinen, hormoniton lisäravinne. M-Pause on suunniteltu tukemaan esivaihdevuosi- ja vaihdevuosioireista kärsiviä naisia, ja se tarjoaa luonnollisen lähestymistavan kuumien aaltojen vähentämiseen ja rauhallisuuden ja mukavuuden tunteen ylläpitämiseen.

Päätelmä

Kuumat aallot ovat monien naisten yhteinen kokemus vaihdevuosien aikana. Vaikka elämäntapamuutokset voivat lievittää oireita, on tärkeää käydä avointa keskustelua yleislääkärisi kanssa kaikista saatavilla olevista hoitovaihtoehdoista, kuten HRT:stä ja M-Pause-valmisteen kaltaisten luonnollisten lisäravinteiden käytöstä, jotta löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan lähestymistavan. Muista, että avun hakeminen on yksi tärkeimmistä asioista, joita voit tehdä.