Antibioottien taustalla: niiden vaikutus suolistomikrobistoon ja probioottien parantava voima.

Vaikka antibiootit ovat mullistaneet lääketieteen ja pelastaneet lukemattomia ihmishenkiä, tiedämme nyt, että niiden vaikutuksilla on hintansa. Viimeaikaiset tutkimukset paljastivat, että jopa lyhytkin antibioottikuuri voi häiritä merkittävästi suolistomikrobiston herkkää tasapainoa, jolla on tärkeä merkitys terveydellemme, sillä se auttaa säätelemään ruoansulatusta ja vahvistamaan immuunijärjestelmää

The complicated relationship between antibiotics and the gut microbiome

Antibioottien ongelma

Vaikka antibiootit ovatkin monissa tilanteissa välttämättömiä, meidän on myös oltava tietoisia kaikista niihin liittyvistä riskeistä. Olemme todennäköisesti kaikki tietoisia antibioottiresistenssiä koskevasta ongelmasta. Tämä tapahtuu, kun antibioottien liikakäyttö tekee bakteereista vastustuskykyisiä niille, jolloin hoitojen teho heikkenee ajan myötä.

Antibioottien vaikutus suolistomme terveyteen on kuitenkin kiireellinen huolenaihe, joka on osoitettu viimeaikaisissa tutkimuksissa. Lyhytkin antibioottikuuri voi häiritä suolistomikrobiston herkkää tasapainoa, mikä voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin, kuten ripuliin, ilmavaivoihin, pahoinvointiin tai vatsakouristuksiin. 

Suolistomikrobiston merkittävä maailma

Kehomme on täynnä miljoonia ja taas miljoonia mikroskooppisia bakteereja, hiivoja ja viruksia, joita kutsutaan yhdessä mikrobeiksi. Itse asiassa, jos laskemme kaikki kehomme solut, olemme vain 43 prosenttia ihmisiä; loput ovat kehostamme on bakteereja.

Suolistomikrobiomi on suuri kokoelma mikro-organismeja, jotka elävät pääasiassa paksusuolessa. Se voi painaa 1-2 kiloa, ja se toimii ylimääräisenä elimenä, joka on ratkaisevan tärkeä ihmisen terveydelle. Se voi auttaa meitä sulattamaan ruokaa, ohjaamaan immuunijärjestelmää ja tukemaan sydämen ja aivojen terveyttä

The gut

Antibioottikuurin jälkeen mikrobiomin tasapaino on heikentynyt ja mikrobien monimuotoisuus vähentynyt, millä voi olla vakavia seurauksia ihmisen terveydelle. Mikro-organismien vähentynyt monimuotoisuus voi tehdä meistä alttiimpia bakteerien aiheuttamille infektioille, jotka aiheuttavat ripulia ja paksusuolitulehdusta.

Koska mikrobistoilla on tärkeä rooli kehossamme, monissa tutkimuksissa** on todettu, että suoliston mikrobiston epätasapaino voi liittyä paljon vakavampiin sairauksiin kuin vain ripuliin ja vatsakouristuksiin. Joitakin niistä ovat ylipaino, diabetes, astma ja allergiat, ja tuoreessa tutkimuksessa** jopa yhdistettiin suun kautta otettavat antibiootit lisääntyneeseen paksusuolen syövän riskiin.

Vaikka jokainen yksilö reagoi antibiootteihin eri tavalla, terveillä osallistujilla tehdyt tutkimukset** ovat osoittaneet, että jo yksi antibioottikuuri voi muuttaa mikrobiomia merkittävästi. Joissakin tapauksissa suoliston alkuperäisen lajikoostumuksen palauttaminen voi vaatia useita kuukausia tai jopa vuosia

Kolme luonnollista tapaa suojella mikrobiomia antibioottikuurin jälkeen

Vaikka todisteet antibioottien vaikutuksesta suoliston tasapainoon ovat hälyttäviä, on olemassa keinoja, joilla voimme suojella ja palauttaa mikrobiomiamme. Joitakin tapoja, joilla voit saavuttaa tämän, ovat mm. seuraavat:

A varied diet

1. Pyri monipuoliseen ruokavalioon

Monipuolisesti syöminen johtaa monipuoliseen mikrobiomin koostumukseen ja hyvään suolistoterveyteen. Yritä sisällyttää ruokavalioosi enemmän vihanneksia ja täysjyväviljaa. Täysjyväviljat kuten ohra, kvinoa, hirssi ja ruskea riisi, sisältävät runsaasti kuitua ja hyviä hiilihydraatteja, joita suolistobakteerit sulattavat ja jotka hyödyttävät laihtumista ja diabeteksen hallintaa

2. Tee prebioottisista elintarvikkeista osa ruokavaliota

Prebiootit ovat tyypillisesti runsaskuituisia elintarvikkeita, jotka toimivat ravintona suoliston terveille bakteereille, stimuloivat niiden kasvua ja parantavat mikrobiomin tasapainoa.

3. Harkitse enemmän fermentoitujen elintarvikkeiden syömistä

Fermentoidut elintarvikkeet, kuten kefiiri, jogurtti, hapankaali ja suolakurkku, ovat hyvä lähde terveellisille bakteereille (pääasiassa maitohappobakteereille), jotka voivat vähentää haitallisten organismien määrää suolistossa. 

4. Rajoita keinotekoisten makeutusaineiden ja prosessoitujen elintarvikkeiden käyttöä.

Transrasvoja runsaasti sisältävien prosessoitujen ja paistettujenelintarvikkeiden uskotaan vaikuttavan negatiivisesti suoliston terveyteen. Vastaavasti jotkut todisteet** osoittavat, että keinotekoiset makeutusaineet voivat nostaa verensokeria edistämällä epäterveellisten suolistobakteerien kasvua.

Martan matka mikrobiomiensa palauttamiseen ja terveytensä takaisin saamiseen

Nimeni on Marta, ja olen nelikymppinen. Haluan kertoa tarinani ongelmista, joita minulla oli suolistoni kanssa antibioottikuurien jälkeen. Kaikki tapahtui viime talvena; minulla alkoi olla virtsaamisongelmia, ja aluksi luulin, että ne menisivät ohi itsestään. Mutta kun näin ei tapahtunut, menin lopulta lääkäriin. Lääkäri kertoi, että minulla oli virtsatietulehdus, ja määräsi minulle antibiootteja. Lääke auttoi minua pian. Mutta noin kuukausi sen jälkeen, kun lopetin niiden käytön, ongelmani palasivat, ja jouduin ottamaan uuden kierroksen antibiootteja! Minun oli otettava niitä entistä pidempään, ja annostus oli paljon vahvempi. 

Kun lopulta lopetin hoidon, huomasin, että ruoansulatukseni oli täysin sekaisin; minulla oli vatsakramppeja ja ajoittaista ripulia, ja tunsin oloni ilmavaivaiseksi riippumatta siitä, mitä söin. Luulin saaneeni kaiken lisäksi jonkinlaisen vatsataudin, mutta lääkärini sanoi, että näin ei ollut. Tunsin itseni toivottomaksi ja turhautuneeksi, koska en tiennyt, mitä tehdä. Onneksi yksi läheisimmistä ystävistäni on ravitsemusterapeutti, joten päätin kysyä häneltä neuvoa.

Kun kerroin huolenaiheeni hänelle, hän epäili heti, että antibiootit ovat saattaneet häiritä suolistomikrobiomiani. Hän selitti, miten antibiootit voivat vaikuttaa suoliston hyödyllisten bakteerien tasapainoon, mikä johtaa ruoansulatusongelmiin ja ripuliin. Hän kauhistui kuullessaan, että lääkärini ei ollut suositellut probiootteja, jotka auttaisivat palauttamaan suolistoni terveyden antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen. 

Antibiotics

“Suositus joka auttoi minua pääsemään eroon ruoansulatusongelmistani.”

Ystäväni neuvon jälkeen päätin kokeilla probiootteja. Hän ehdotti, että etsisin tuotetta, jossa on erilaisia maitohappobakteerikantoja, erityisesti Lactobacillus- ja Bifidobacterium-kantoja, joten päätin etsiä lisää tietoa ennen kuin ostaisin mitään.

Tutkiessani erilaisia probioottisia lisäravinteita opin, että minun oli kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, miten ne on valmistettu. Kuten kävi ilmi, monet probiootit saattavat olla tehottomia, koska hyödyllisiä bakteereja ei ole suojattu ruoansulatuskanavan mehuilta, ja vain pieni määrä pääsee suolistoon. Ja sitä en halunnut; halusin tuotteen, joka auttaisi minua pääsemään eroon ruoansulatusongelmistani.

Perusteellisen tutkimuksen jälkeen löysin fantastisen tuotteen, jossa on patentoitu 9 maitohappobakteeriviljelmän sekoitus. Se sisälsi ystäväni mainitsemia kantoja ja vielä lisääkin! Siinä oli myös maa-artisokkaa ja sikuria, joiden luvattiin tukevan ruoansulatusta ja immuunijärjestelmää entisestään. Ostin tuotteen ja aloin ottaa sitä säännöllisesti.

Täytyy sanoa, että probiooteilla oli erittäin myönteinen vaikutus terveyteeni. Vähitellen aloin huomata parannuksia ruoansulatuksessani, ja myös energiatasoni nousi. Pian tunsin itseni taas täysin terveeksi.

Nyt tunnen olevani 100-prosenttisesti takaisin raiteillani, ja luotan tämän probioottien voimaan. Olen todella kiitollinen siitä, että löysin ratkaisun, joka toimi minulle. Tämä on ollut silmiä avaava matka, ja olen iloinen, että olen oppinut suoliston terveyden merkityksestä ja probioottien mahdollisista hyödyistä yleiseen hyvinvointiin.

Synbiotic Premium – ylivoimainen liittolainen suolistollesi antibioottihoidon aikana ja sen jälkeen

Tämä poikkeuksellinen probioottilisä on tieteellisesti perusteltu ratkaisu suolistolle kätevässä kapselimuodossa. Se on koostettu luonnollisista ainesosista, ja sillä on tärkeä rooli mikrobiston tasapainottamisessa ja terveemmän suolistoympäristön edistämisessä.

Synbiotic Premiumin erottuva ominaisuus on sen merkittävä patentoitu 9 bakteerikannan yhdistelmä, joka tunnetaan nimellä Megaflora 9 Evo. Näin monien kantojen sisältyminen yhteen tuotteeseen on välttämätöntä, sillä jokainen kanta tarjoaa suolistolle erilaisen edun. Megaflora 9 Evon ansiosta koostumuksemme takaa kattavan tuen suolistomikrobistolle. 

Ainesosiensa lisäksi Synbiotic Premiumilla on toinenkin ässä hihassaan: erityinen suojaava matriisi nimeltä ProbioAct®, jossa on taattu 90 prosentin eloonjäämisastehyödyllisille bakteereille. Tämä patentoitu teknologia varmistaa bakteerien selviytymisen niiden matkalla suolistoon, jossa ne vaikuttavat.

Tämä korkea eloonjäämisaste tekee Synbiotic Premiumista 90*x tehokkaamman verrattuna tavallisiin probiootteihin, mikä tarkoittaa, että sen Megaflora 9 Evo -kompleksissa olevat 1,1 miljardia CFU:ta (pesäkkeitä muodostavaa yksikköä) ovat yhtä tehokkaita kuin 99 miljardia CFU:ta, joita tavallisessa suojaamattomassa tuotteessa on.

Kaava on lisäksi rikastettu maa-artisokkauutteella, joka tukee immuunijärjestelmää, ja sikuriuutteella, joka auttaa ruoansulatusta ja maksan terveyttä. Tämä ainutlaatuinen ainesosien yhdistelmä tarjoaa laajan valikoiman etuja suolistolle, mikä tekee Synbiotic Premiumista parhaan ratkaisun suolistollesi antibioottihoidon aikana ja sen jälkeen. 

Kokeile Synbiotic Premiumia riskittä! 

Vain rajoitetun ajan tarjoamme erikoisalennuksen tästä fantastisesta probioottituotteesta, joka auttaa tasapainottamaan suolistomikrobiomisi ja lievittämään huolenaiheita, kuten turvotusta, ummetusta, epäsäännöllisiä vessareissuja, energian puutetta ja muita suoliston terveyteen liittyviä ongelmia! 

Olemme niin varmoja Synbiotic Premiumin tehokkuudesta, että tarjoamme 30 päivän rahat takaisin -takuun!

Pidä kiirettä, varastot ovat rajalliset ja tuote lentää hyllystämme! 

*Huom.: The effects of the product may vary between individuals and could differ from those described on the website. Our products are not intended to prevent, treat, or cure any disease or serious illness. Maintaining a  balanced diet and a healthy lifestyle is important.

** Lähteet:

Patangia DV, Anthony Ryan C, Dempsey E, Paul Ross R, Stanton C. Impact of antibiotics on the human microbiome and consequences for host health. Microbiology Open. 2022 Feb;11(1):e1260. doi: 10.1002/mbo3.1260. PMID: 35212478; PMCID: PMC8756738.

Wang J, Xiang Q, Gu S, Gu Y, Yao M, Huang W, Gao W, Tang LL. Short- and Long-Term Effects of Different Antibiotics on the Gut Microbiota and Cytokines Level in Mice. Infect Drug Resist. 2022;15:6785-6797
https://doi.org/10.2147/IDR.S388687

Fessl, S. (2022, May 5). What happens to the gut microbiome after taking antibiotics? The Scientist Magazine®. https://www.the-scientist.com/news-opinion/what-happens-to-the-gut-microbiome-after-taking-antibiotics-69970

Fast facts about the human microbiome - UW department’s web server. (n.d.).

https://depts.washington.edu/ceeh/downloads/FF_Microbiome.pdf

Robertson, R. (2023, April 3). How does your gut microbiome impact your overall health? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_9