Se on vahvistettu: Tämä on optimaalinen D-vitamiiniannos!

Useimmat tietävät nyt, kuinka tärkeää D3-vitamiini on. Se on erityisen tärkeää luiden ja hampaiden terveydelle, ja sillä on myös hyödyllinen vaikutus lihasten toimintaan.

image

Mutta mikä tärkeintä, D-vitamiini on ratkaisevan tärkeää immuunijärjestelmän tukena - varsinkin näinä pimeinä ja kylminä kuukausina. Ruotsalainen tutkimus * on osoittanut, että 4000 IU (100 μg) täydentävällä annoksella D3-vitamiinia oli myönteinen vaikutus ihmisiin, jotka kärsivät toistuvista hengitystieinfektioista. 

Mutta kuinka paljon D-vitamiinia tarvitsemme voidaksemme hyötyä siitä? ?

D3-vitamiini -  Mikä on oikea annos?

Suurella osalla väestöä, etenkin iäkkäillä, D3-vitamiinin optimaalinen saanti ei ole taattu. Irlantilainen tutkimus osoitti, että 51 prosentilla tutkimukseen osallistuneista oli D-vitamiinin puutos. Useammin ihmisillä on matalat D-vitamiinitasot talvella ja keväällä, koska altistumme auringonvalolle vähemmän. Ruokavaliollamme on myös tärkeä osa.

30 nanogrammaa D-vitamiinia millilitrassa verta pidetään optimaalisena, 20 ng / millilitra riittävänä ja kaikki alle 19 ng D-vitamiinin puutoksena.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos(THL) suosittelee päivittäistä 10 mikrogramman (400 IU) D-vitamiinilisää, varisnkin syksylllä ja talvella EFSA (Euroopan ruokavirasto) toteaa, että 4000 IU päivässä on täysin turvallinen annos 11-vuotiaista aikuisiin! Mitään negatiivisia vaikutuksia ei ole löydetty 4000 IU päivässä annokselle - päin vastoin, positiiviset vaikutukset ovat optimaalisesti hyödynnettävissä tällä määrällä.

Mutta miksi vain 4000 IU? IEikö enemmän ole parempi?

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Tämä tarkoittaa, että jos sitä otetaan liikaa tietyssä ajassa, se voi kerääntyä elimistöön. Toisin kuin C-vitamiini (vesiliukoinen vitamiini), jonka voimme huuhdella kehosta virtsaamalla, keholla ei ole helppoa tapaa päästä eroon ylimääräisestä D-vitamiinista. Tämä voi johtaa negatiivisiin vaikutuksiin, kuten kalsiumin kertymiseen vereen (hyperkalsemia). Nämä negatiiviset vaikutukset havaitaan annoksilla, jotka ovat suurempia kuin 10000 IU.

Tiivistettynä:

Juuri nyt, kun lähestymme vuoden pimeimpiä kuukausia, on yhä vaikeampaa varmistaa riittävä D3-vitamiinin saanti. Päivät lyhenevät ja sää huononee. Vietämme vähemmän aikaa auringossa, mikä on välttämätöntä D-vitamiinin tuotannolle, emmekä usein arkena kerkeä ulos ennen kuin on jo pimeää.  

ALL IN A DAY D3-vitamiini sisältää 4000 IU D-vitamiinia per kapseli, mikä takaa päivittäisen annoksesi tätä "auringon" -vitamiinia. Voit ottaa D3-vitamiinia 4000 IU (100 μg ) päivittäin tai voit ottaa sen muutaman päivän välein - ja silti saat kaikki edut!

Lähteet:

https://bmjopen.bmj.com/content/2/6/e001663

https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/the-new-guidelines-on-vitamin-d-what-you-need-to-know