8 vinkkiä vaihdevuosien turvotuksen ja painonnousun torjumiseen

Ikä tuo mukanaan viisautta, kokemusta ja... kasvavaa vyötäröä? Tutkitaanpa vaihdevuosien ja painonnousun välistä yhteyttä!

Sensilab_Article-cover__lean-feminine-sanitary-napkin_719_409

Esivaihdevuodet ja vaihdevuodet ovat merkittäviä vaiheita naisen elämässä. Esivaihdevuodet on asteittainen siirtymävaihe, jolloin naiset kokevat jo tiettyjä vaihdevuosioireita, mutta saavat edelleen kuukautisia. Vaihdevuodet alkavat tyypillisesti 50 ikävuoden alkupuolella, ja ne merkitsevät kuukautiskierron loppumista ja uutta elämänvaihetta. Vaikka tämä muutosvaihe on luonnollinen osa ikääntymistä, siihen liittyy monenlaisia ainutlaatuisia kokemuksia ja haasteita. 

Muiden muutosten lisäksi naiset kokevat usein, että heidän vartalonsa muuttuu tässä elämänvaiheessa, ja siihen liittyy usein painonnousua. Tämä johtuu suurelta osin hormonaalisista muutoksista, erityisesti estrogeenitasojen laskusta. 

Ennen vaihdevuosia naisilla on tyypillisesti enemmän painoa lantion ja reisien ympärillä, ja tätä mallia kutsutaan usein päärynän malliseksi vartaloksi. Kun vaihdevuodet alkavat ja estrogeenitaso laskee, tämä malli kuitenkin muuttuu. Rasvaa kertyy vatsan ympärille, mikä johtaa "keskivartalolihavuuteen", kuten sitä yleisesti kutsutaan. 

Meno belly

Tämä rasvan kertymisen muutos ei ole vain kosmeettinen vaan myös terveydellinen ongelma. Vaihdevuosien jälkeen keskivartalon rasvan osuus voi olla 15-20 prosenttia naisten kokonaispainosta. Tämä on huomattava lisäys verrattuna ennen vaihdevuosia elävien naisten 5-8 prosenttiin.** Tämä keskivartalo rasvan lisääntyminen voi johtaa suurempiin terveysongelmien, kuten sydänsairauksien ja diabeteksen riskiin, joten naisten on tärkeää huolehtia painostaan tässä elämänvaiheessa. 

Vaikka vaihdevuodet saattavat aiheuttaa joitakin väistämättömiä muutoksia painossa ja vartalonmuodossa, on silti mahdollista saada takaisin hallintaansa se, miten se vaikuttaa vartaloon ja terveyteen. Mutta ensin on ymmärrettävä, miten ja miksi nämä muutokset tapahtuvat! 

Vaihdevuosien aikaiset hormonimuutokset ja painonnousu

Useimpien vaihdevuosimuutosten taustalla ovat hormonit. Ensinnäkin estrogeeni on yleensä vastuussa rasvasolujen ohjaamisesta lantiolle ja reisiin. Vaihdevuosien ja perimenopaussin aikana, kun estrogeenitasot laskevat, yhteys katkeaa, ja rasvan varastointi siirtyy keskivartalolle, etenkin vatsan alueelle.

Estrogeeni vaikuttaa myös muihin kehon toimintoihin, kuten suolistomikrobistoon. Tutkimukset osoittavat, että kun estrogeenitasot laskevat vaihdevuosien aikana, suolistobakteerien tasapaino voi muuttua. Epätasapainoinen suolisto on yhteydessä lisääntyneeseen rasvan varastoitumiseen, hitaampaan aineenvaihduntaan ja insuliiniresistenssiin, jotka kaikki haastavat painonhallintaa. 

Lisäksi estrogeeni on vuorovaikutuksessa toisen hormonin, insuliinin, kanssa. Alhaisemmat estrogeenitasot voivat johtaa kohonneeseen verensokeriin, lisätä ruokahalua ja saada meidät tuntemaan itsemme vaisuiksi. Kun verensokeri nousee, elimistö vapauttaa enemmän insuliinia, mikä johtaa kalorien varastoitumisen lisääntymiseen, vaikka ruokavalio olisikin tarkka.  

Kohonneet estrogeenitasot voivat myös aiheuttaa kehossa ylimääräisen nesteen kertymistä, mikä johtaa turvotukseen. Tiukan ja täyteläisen olon tunne ei ole pelkästään uskomattoman epämiellyttävä fyysisesti, vaan se voi myös saada vatsan näyttämään suuremmalta kuin se todellisuudessa on. 

Oestrogen and testosterone levels

Ennen vaihdevuosia ja niiden aikana myös naisten testosteronitasot laskevat huomattavasti. Testosteroni, vaikka se tyypillisesti liitetäänkin miehiin, on ratkaisevan tärkeää myös naisille, sillä se vastaa lihasmassan ylläpitämisestä.  

Lihakset ovat kaloreita polttavia voimanpesiä, joten kun testosteronin vähenemisen vuoksi menetämme lihasmassaa, kehon kaloreita polttava kyky heikkenee. Tämä aineenvaihdunnan muutos voi johtaa rasvan kertymiseen erityisesti vatsan alueelle.  

Vaihdevuosien aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset ovat selvästi hyvin monimutkaisia ja tiiviisti toisiinsa kytkeytyviä, mutta ne ovat silti vain yksi osa vaihdevuosien aiheuttamaa painonnousua koskevaa palapeliä. Siirtyminen esivaihdevuosiin ja vaihdevuosiin ei ole vain fyysinen matka, vaan siihen liittyy syvällisesti emotionaalisia ja psykologisia muutoksia. 

Hiljainen taistelu vaihdevuosien rasvankertymisen taustalla

Vaihdevuosien psykologiset muutokset voivat olla yhtä haastavia kuin fyysiset oireet. Mielenterveys ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen painonnousua ajatellessa, mutta sillä on merkittävä rooli. 

Terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen vaatii motivaatiota, energiaa ja positiivista ajattelutapaa. Vaihdevuosiin liittyvä huono mieliala ja väsymys voivat kuitenkin vaikeuttaa liikunnan harrastamista tai ravitsevien aterioiden valitsemista. Energian puute voi johtaa siihen, että treenit jätetään väliin, kun taas mielialan vaihtelut saattavat johtaa siihen, että lohtua haetaan ruoasta. Ajan myötä nämä valinnat voivat kasautua ja johtaa painonnousuun. 

Tähän elämänvaiheeseen liittyy usein lisääntynyt stressi. Olipa kyse sitten perhedynamiikan muutoksista, urapaineista tai yksinkertaisesti vaihdevuosien aiheuttamista tunne-elämän rasituksista, stressistä tulee monien naisten jatkuva seuralainen. Se voi häiritä ruokahalun säätelyä, mikä johtaa ylensyöntiin tai epäterveellisten lohturuokien suosimiseen. Se myös laukaisee stressihormoni kortisolin vapautumisen. Kohonneet kortisolitasot on yhdistetty lisääntyneeseen rasvan varastoitumiseen erityisesti vatsan alueelle.

Jos haluamme tukea terveyttämme ja ylläpitää terveellistä painoa näiden muutosvuosien aikana, on tärkeää muistaa, että tunne-elämän osa-alueiden käsittely on yhtä tärkeää kuin fyysisten oireiden hallinta. 

Vaihdevuosien painonnousun syvempi vaikutus

Vaihdevuosien kehon muutos symboloi monille laajempia muutoksia, jotka tapahtuvat sisäisesti. Kehon muuttuessa naiset kamppailevat usein itseluottamuksen menettämisen kanssa. Yhdessä muiden vaihdevuosioireiden kanssa se voi johtaa siihen, että naiset menettävät kosketuksen naiseuteensa ja joutuvat syvään identiteettikriisiin. Peili ei heijasta vain muuttuvaa kehoa vaan myös muuttuvaa itsetuntoa, mikä tekee vaihdevuosien fyysisistä kamppailuista vielä monimutkaisempia emotionaalisesti. 

Vaikka emotionaaliset vaikutukset ovat merkittäviä, vatsan rasvan eli viskeraalisen rasvan terveysvaikutukset ovat yhtä huolestuttavia. Kyse ei ole vain siitä, että mahtuisi lempimekkoonsa tai tuntisi olonsa itsevarmaksi rannalla. Viskeraalinen rasva kietoutuu elintärkeiden elinten ympärille, mikä saattaa häiritä niiden toimintaa ja tasoittaa tietä terveydellisille komplikaatioille. 

Diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja nivelrikon kaltaisista sairauksista tulee entistä yleisempiä riskejä. Tuoreessa tutkimuksessa korostettiin, että vaikka vaaka ei liikahda, pelkkä painon siirtyminen keskivartaloon vaihdevuosien aikana lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Rasvan kertyminen voi lisätä sydänsairauksien, diabeteksen ja muiden vakavien terveyshaasteiden mahdollisuutta.**

Miten voittaa taistelu keskivartalorasvaa vastaan

Vaihdevuosien läpikäyminen voi olla haastava matka; jotkut käytännölliset strategiat voivat kuitenkin auttaa hallitsemaan vaihdevuosien aiheuttamaa turvotusta, painonnousua ja keskivartalorasvan kasvua!

Löydä oikeat liikuntamuodot

Korkean intensiteetin intervalliharjoittelu (HIIT) voi olla erityisen tehokasta vaihdevuosien aikana. Se tehostaa aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa, mikä auttaa pääsemään eroon vatsarasvasta. Yhdistä se voimaharjoitteluun lihasmassan ylläpitämiseksi, joka luonnollisesti vähenee iän myötä, mikä tekee painonhallinnasta haastavampaa.

HIIT

Keskity ruokaillessa

Kun aineenvaihdunta muuttuu, on tärkeää mukauttaa ruokavaliota. Keskity täysjyväisiin elintarvikkeisiin ja vähennä yksinkertaisia hiilihydraatteja ja sokereita, jotka voivat pahentaa vatsan rasvoittumista. Ota mukaan runsaasti fytoestrogeeneja sisältäviä elintarvikkeita, kuten pellavansiemeniä ja soijaa, jotka voivat auttaa tasapainottamaan vaihtelevia hormonitasoja.

Mindful eating

Pysy aktiivisena läpi päivän

Iän myötä usein tuleva passiivinen istuva elämäntapa voi johtaa painonnousuun. Yksinkertaisilla muutoksilla, kuten portaiden tai lyhyiden, reippaiden kävelylenkkien valitsemisella, voidaan torjua aineenvaihdunnan luonnollista hidastumista ja auttaa torjumaan itsepäistä vatsarasvaa.

Staying active

Hallitse stressiä, hallitse painoa

Vaihdevuodet voivat lisätä stressiä, mikä puolestaan voi johtaa painonnousuun erityisesti keskivartalon ympärillä. Meditaatiolla, syvähengityksillä ja harrastuksille aikaa antamalla voit auttaa pitämään kortisolitasot (vatsan rasvoittumiseen liittyvä stressihormoni) kurissa.

Stress management

Priorisoi uni

Vaihdevuosien aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat häiritä unirytmiä. Laadukas uni on kuitenkin ratkaisevan tärkeää painonhallinnan kannalta. Ota käyttöön rauhoittava nukkumaanmenorutiini ja harkitse tarvittaessa luonnollisia lisäravinteita, kuten melatoniinia.

A good night's sleep

Pysy nesteytettynä

Kehon kyky varastoida nestettä vähenee iän ja hormonaalisten muutosten myötä. Riittävä veden juominen edistää ruoansulatusta, pitää aineenvaihdunnan aktiivisena ja voi auttaa vähentämään turvotusta, joka on yleinen vaihdevuosioire.

Hydration is key

Hae tukea ja yhteisöllisyyttä

Vaihdevuosioireita läpikäyville naisille räätälöityihin tukiryhmiin tai kuntoliikuntatunteihin osallistuminen voi tarjota sekä motivaatiota että ymmärrystä. Kokemusten ja strategioiden jakaminen voi tehdä tästä siirtymävaiheesta vähemmän pelottavan.

Community

Etsi luonnollisia ratkaisuja

Tuotteet, joissa on luonnollisia uutteita, kuten puna-apilaa, humalauutetta, ashwagandhaa ja ginsengiä, voivat auttaa lievittämään vaihdevuosien epämiellyttäviä vaikutuksia kuten kuumia aaltoja, liiallista hikoilua ja ärtyneisyyttä, vähentäen myös stressiä ja väsymystä.

Natural solutions

Sarahin vaihdevuosien vuoristorata: “Kehoni muuttui tavalla jota en koskaan odottanut” 

Olen Sarah, ja vaihdevuodet iskivät minuun kuin salama Viisikymppisenä kehoni muuttui tavalla, jota en osannut odottaa. Lihoin, erityisesti vatsan ympäriltä, mikä oli minulle epätavallista, sillä minulla ei ollut koskaan aiemmin ollut tätä ongelmaa. Mielialani oli myös täysin sekaisin, varsinkin kun kärsin jatkuvasti kuumista aalloista ja unettomista öistä.

Tunsin oloni epämukavaksi omassa kehossani ja häpesin siinä tapahtuneita muutoksia. Stressi johti riitoihin mieheni ja kahden aikuisen lapsemme kanssa. Minusta tuntui, että olin menettämässä elämäni hallinnan. 

Sitten eräänä päivänä löysin foorumin, jossa keskusteltiin luonnollisista tuotteista vaihdevuosien hallitsemiseksi. Etsin epätoivoisesti ratkaisua ja päätin kokeilla kahden tuotteen pakettia, joka lupasi helpotusta. 

“Itsepäinen vatsarasva oli vihdoin katoamassa!” 

Sen perusteella, mitä muut naiset foorumilla suosittelivat, tiesin, että minun oli etsittävä ainesosia, kuten puna-apilaa ja humalauutetta, jotka auttaisivat kuumiin aaltoihin ja hikoiluun. Huomasin, että ruokailutottumukseni olivat huonommat aina, kun tunsin itseni ylikuormitetuksi, joten halusin myös jotain, joka auttaisi minua hallitsemaan stressiä.

Löysin paketin Vaihdevuosien lievitykseen netistä ja huomasin, että se lupasi puuttua juuri niihin ongelmiin, joita minulla oli, ja käytti etsimiäni luonnollisia ainesosia. Se, mikä todella vakuutti minut, oli se, että he tukivat tuotesivulla väitteitään tutkimustiedoilla.

Kävi ilmi, että tein oikean valinnan! Huomasin nopeasti oireideni lievittyvän. Kuumat aallot vähenivät, mielialani alkoi tasaantua ja sain vihdoin nukuttua. Kaikki tämä ilman kielteisiä sivuvaikutuksia

Seuraavien kuukausien aikana huomasin jotain muutakin - laihdutin. Koska ruokahaluni oli vakaampi ja minulla oli enemmän energiaa lähteä kävelyille, itsepäinen vatsarasvaalkoi kadota! Olen pudottanut painoa yhteensä 4* kg näiden tuotteiden avulla.  

Mutta kehossani tapahtuneiden muutosten lisäksi elämänkatsomukseni muuttui täysin. Aloin tuntea itseni enemmän omaksi itsekseni, tunteeni olivat hallinnassa, ja suhteeni perheeseeni parani huomattavasti. Olen niin onnellinen, että löysin tämän ratkaisun! 

Vaihdevuosioireiden lievitys- paketti - kaksoispuolustus vaihdevuosioireita vastaan

Vaihdevuosioireiden lievitys- paketti on täydellinen luonnonmukainen ratkaisu naisille, jotka kohtaavat vaihdevuosien haasteet. Tämä paketti on suunniteltu erityisesti auttamaan vaihdevuosioireiden hallinnassa ja tukemaan painonpudotusta tänä aikana, kohdistuen erityisesti keskivartalon rasvaan.

Tämä ratkaisu koostuu kahdesta tuotteesta, jotka toimivat yhdessä vaihdevuosien monitahoisen ongelman ratkaisemiseksi.

AdrenaLux sisältää ashwagandhaa, ginsengiä, B5-vitamiinia, magnesiumia ja mustapippuria. Tämä kaava on suunniteltu vähentämään stressiä, parantamaan unta ja tukemaan painonpudotusta. Useiden tutkimusten mukaan patentoitu ashwagandha-uute Sensoril® voi auttaa vähentämään stressiä jopa 62,2*% vain 60 päivässä. Se parantaa myös unta 67*% ja tarjoaa 2*x paremman keskittymiskyvyn

Graph 1

M-Pause – jossa on humala-uutetta, sikurijuurta ja puna-apilaa - kohdistuen muihin vaihdevuosioireisiin, kuten painonnousuun, kuumiin aaltoihin, mielialan vaihteluihin ja unihäiriöihin. Patentoitu humalauute, Lifenol®, vähentää merkittävästi vaihdevuosioireiden aiheuttamia epämukavuutta, vähentää kuumia aaltoja 4*kertaisesti vain 6 viikossa ja vähentää yöhikoilua 2*kertaisesti 2 kuukauden kuluttua.

Graph 2

Tämä kaksitahoinen lähestymistapa varmistaa, ettei keskitytä vain yhteen vaihdevuosien osa-alueeseen, vaan käsitellään sitä kokonaisuutena, mukaan lukien kaikki oireet, jotka johtavat painonnousuun ja keskivartalorasvan muodostumiseen!

Vaihdevuosioireiden lievitys-paketti ei ole vain lisäravinne, vaan kokonaisvaltainen lähestymistapa vaihdevuosien hallintaan. Se on luonnollinen, turvallinen ja suunniteltu toimimaan yhdessä kehosi kanssa, jotta voit selviytyä tästä elämänvaiheesta luottavaisesti ja helposti.

Saat eksklusiivisen alennuksen Vaihdevuosioireiden lievitys-paketista! 

Tarjoamme vain rajoitetun ajan erikoisalennuksen tästä upeasta tuotekaksikosta, joka auttaa tekemään vaihdevuosista miellyttävämpiä, vähentämään yöhikoilua ja kuumia aaltoja, lievittämään ärtyneisyyttä ja mielialan vaihteluita ja paljon muuta!

Olemme myös täysin luottavaisia Vaihdevuosioireiden lievitys-paketin tehoon, että tarjoamme 30-päivän rahanpalautus takuun!

Pidä kiirettä, varastot ovat rajalliset, ja tämä paketti suorastaan lentää hyllystämme!

* Huom!: Tuotteen vaikutukset voivat vaihdella yksilöiden välillä ja poiketa verkkosivuilla kuvatuista vaikutuksista. Tuotteitamme ei ole tarkoitettu ehkäisemään, hoitamaan tai parantamaan mitään sairauksia tai vakavia sairauksia. Tasapainoisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen on tärkeää.

** Lähteet: 

Kodoth, Varna et al. “Adverse Changes in Body Composition During the Menopausal Transition and Relation to Cardiovascular Risk: A Contemporary Review.” Women’s health reports (New Rochelle, N.Y.) vol. 3,1 573-581. 13 Jun. 2022, doi:10.1089/whr.2021.0119 

Fenton, Anna. “Weight, Shape, and Body Composition Changes at Menopause.” Journal of mid-life health vol. 12,3 (2021): 187-192. doi:10.4103/jmh.jmh_123_21 

Heyerick, Arne, et al. “A First Prospective, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study on the Use of a Standardised Hop Extract to Alleviate Menopausal Discomforts.” Maturitas, vol. 54, no. 2, 2006, pp. 164–175., https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(05)00282-3/fulltext 

Auddy, Biswajit & Hazra, Jayram & Mitra, Achintya & Abedon, Bruce & Ghosal, Shibnath. (2008). A Standardised Withania Somnifera Extract Significantly Reduces Stress-Related Parameters in Chronically Stressed Humans: A Double-Blind, Randomised, Placebo-Controlled Study. Journal of American Nutraceutical Association. 11. 50